The central idea
The central idea of the poem ‘A Tiger in the Zoo’ written by Leslie Norris is that the tiger has its real pleasure when he is in the forest. His vivid stripes, velvet paws and his anger increase his beauty. It lurks and slides through the long grass to his prey, the deer, near water hole. The nearby villagers are terrified. But now he has been kept in a cage in the zoo. So he only hears the voices of cars and looks at the brilliant stars.
लेस्ली नॉरिस द्वारा लिखित कविता ‘ए टाइगर इन द ज़ू’ का केंद्रीय विचार यह है कि बाघ को असली आनंद तब मिलता है जब वह जंगल में होता है। उसकी चमकीली धारियाँ, मखमली पंजे और उसका गुस्सा उसकी सुंदरता को बढ़ाते हैं। वह पानी के बिल के पास लंबी घास के बीच छिपकर अपने शिकार हिरण के पास पहुंचता है। आसपास के ग्रामीण भयभीत हैं। लेकिन अब उसे चिड़ियाघर में पिंजरे में रखा गया है. इसलिए वह केवल कारों की आवाज़ सुनता है और चमकीले सितारों को देखता है।
Short Answer Type Questions (Based on Poem)
Q.1. What message does the poet want to convey through the poem ‘A Tiger in the Zoo’?
(‘A Tiger in the Zoo’ कविता के द्वारा कवि क्या सन्देश देना चाहता है? )
Ans. The poet wants to convey that it is cruel to keep the wild animals in small cell of the zoo, away from their natural habitat. They feel angry, helpless and unhappy and remember their life and environment in the forest.
(कवि कहना चाहता है कि जंगली पशुओं को उनके प्राकृतिक आवास से दूर चिड़ियाघर की छोटी-सी कोठरी में रखना निर्दयता है। वे क्रोध, असहाय और अप्रसन्नता अनुभव करते हैं और अपने जंगली जीवन व वातावरण को याद करते हैं।)
Q.2. Describe the contrasts between the tiger in the zoo and the tiger in its natural habitat (in about 40 words).
चिड़ियाघर में बाघ तथा उसके प्राकृतिक आवास में रहने वाले बाघ में अन्तर बताइए (लगभग 40 शब्दों में। )
Ans. The tiger in the zoo is caged. He cannot roam freely. He feels sad, helpless and unhappy. On the other hand, the tiger in its natural habitat that is in forest roams freely, can hunt his prey. He can cross the boundary of forest and scare villagers who live near the forest.
(चिड़ियाघर में रहने वाला बाघ पिंजरे में बन्द रहता है। वह आजादी से नहीं घूम सकता है। वह दुःखी निः सहाय तथा नाखुश महसूस करता है। दूसरी ओर, अपने प्राकृतिक आवास अर्थात् जंगल में रहने वाला बाघ आजादी से घूम सकता है तथा शिकार कर सकता है। वह जंगल की सीमा के पार जा सकता है तथा जंगल के पास रहने वाले गाँव वालों को डरा सकता है।)
Read the following extracts and answer the questions given below.
He stalks in his vivid stripes
The few steps of his cage,
On pads of velvet quiet.
In his quiet rage.
वह (बाघ) अपनी शरीर की स्पष्ट धारियों के साथ अकड़कर चलता है, वह अपने पिंजरे में, एक निश्चल क्रोध के साथ अपने गद्देदार पंजों पर कुछ कदम चलता है।
He should be lurking in shadow.
Sliding through long grass
Near the water hole
Where plump deer pass.
उसे लम्बी घास में खिसकते हुए, जल के स्रोत के समीप, जहाँ से मोटा ताजा हिरन गुजरता है, वहाँ अंधेरे में घात लगाए हुए होना चाहिए था।
He should be snarling around houses
At the jungle’s edge,
Baring his white fangs, his claws,
Terrorising the village !
उसे जंगल के छोर पर अपने नंगे तीखे दाँतों, अपने पंजों को प्रदर्शित करते हुए, गाँव को आतंकित करते हुए घरों के चारों तरफ गुर्राना चाहिए था।
But he’s locked in a concrete cell,
His strength behind bars,
Stalking the length of his cage,
Ignoring visitors.
किन्तु वह (चिड़ियाघर की) मजबूत कोठरी में बंद है, उसकी सम्पूर्ण शक्ति सींखचों के पीछे है, और वह आने- जाने वालों की परवाह न करते हुए, अपने पिंजरे में अकड़ कर चल रहा है।
He hears the last voice at night,
The patrolling cars,
And stares with his brilliant eyes
At the brilliant stars.
वह रात्रि को गश्त लगाती मोटरकारों की अन्तिम ध्वनि सुनता है, और अपनी चमकदार आँखों से, चमकदार सितारों की तरफ एकटक देखता रहता है।
MCQ ( Multiple Choice Questions )
1.Who is the poet of the poem from which the above stanza has been extracted?
1-Leslie Norris
2- Walt Whitman
3-Robert Frost
4- Robin Klein
Answer : Leslie Norris
2.Which of the following is in a cage?
1-Tiger
2- Dog
3-Bear
4- Horse
Answer : Tiger
3.What is the title of the poem?
1-Animals
2- FIre and Ice
3-A Tiger in the Zoo
4- The Trees
Answer : A Tiger in the Zoo
4.Tiger was snarling around the …………….
1-village 
2-pond
3-houses
4- cage
Answer : houses
5.He terrorise the ……….
1-deers
2-visitors
3-villagers
4- animals
Answer : villagers
6.The eyes of the tiger look …………
1-sad
2-dark
3-brilliant 
4-happy
Answer : brilliant 
