DUST OF SNOW( Robert Frost)

The Central Idea

It is a fine and short poem. The poet was in a depressive mood. From a hemlock tree, a crow shakes off the dust of snow on the poet. The snow changes the poet’s mood and makes him happy. He has wasted a part of his day regretting but now with the change of mood, he wants to utilise the rest of the day. The poet wants to convey that sometimes certain moments or actions which seem simple have a larger significance.
यह सुन्दर और छोटी कविता है । कवि का मिजाज उदासीन है। हेमलॉक वृक्ष पर बैठा एक कौवा कवि के ऊपर बर्फ के कण गिराता है। बर्फ कवि का मिजाज बदल देता है और उसे प्रसन्न करता है। वह पछताकर अपने दिन का एक हिस्सा नष्ट कर देता है लेकिन अब वह मिजाज बदलने पर दिन के शेष भाग का प्रयोग करना चाहता है। कवि सन्देश देना चाहता है कि कभी-कभी निश्चित क्षण या गतिविधियाँ जो साधारण दिखाई पड़ती हैं, बड़ी महत्त्वपूर्ण होती हैं ।

Read the given extract and choose the correct option to answer the following questions.

The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree.
जिस तरह से एक कौवे ने बर्फ की धूल धतूरे के पेड़ पर से झड़काई.
Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day I had rued.
उसने मेरे दिल के मूड को बदल दिया और बाकी दिन को बचा लिया (अर्थात उस दिन कवि उदास था और उसका मूड (मन) खुश हो गया)।

Short Answer Type Questions (Based on Poem)

Q.1.What is ‘dust of snow’ according to the poet?
Ans.According to the poet, ‘dust of snow is small particles of snow that remain on the body and tree.
कवि के अनुसार ‘बर्फ की धूल’ क्या है?
कवि के अनुसार, ‘बर्फ की धूल बर्फ के छोटे-छोटे कण होते हैं जो शरीर और पेड़ पर लगे रहते हैं।
Q.2.What has changed the mood of the poet for a while?
Ans.One day the poet was in a sad mood of regret. Suddenly a crow shook down the dust of snow and it changed the mood of the poet.
पिछले कुछ समय से कवि की मनोदशा में क्या परिवर्तन आया है?
एक दिन कवि पश्चाताप की उदास मनःस्थिति में था। अचानक एक कौवे ने बर्फ की धूल को हिलाया और इससे कवि का मूड बदल गया।
Q.3.Why did the poet mention the crow and hemlock tree in the poem?
Crow is an unwelcome bird and hemlock is a poisonous tree. Yet a crow sitting on a hemlock tree can change the sad mood into pleasure.
कवि ने कविता में कौवा और हेमलॉक पेड़ का उल्लेख क्यों किया है?
कौआ एक अवांछित पक्षी है और हेमलॉक एक जहरीला पेड़ है। फिर भी हेमलॉक पेड़ पर बैठा एक कौआ उदास मूड को खुशी में बदल सकता है |

Q.4.What does the poet want to convey through the poem ‘Dust of Snow ‘ ?
कविता ‘Dust of Snow’ के द्वारा कवि क्या व्यक्त करना चाहता है ?
Or How has the poet observed nature in the poem ‘Dust of Snow’?
कवि ने कविता ‘Dust of Snow’ में प्रकृति को कैसे समझा है ?
OrWho has composed the poem ‘Dust of Snow’? What does the poet teach us through this poem?
Dust of Snow’ कविता किसने लिखी है? इस कविता के माध्यम से कवि हमें क्या सिखाता है?
Ans.In the poem ‘Dust of Snow’ composed by Robert Frost, the poet wants to convey that sometimes certain moments or actions which seem to be simple have larger significance. They can change the mood or life of a person.The way a crow shakes down dust of snow on the poet inspires and gives him the idea to shake off his depressive thoughts,become cheerful, and do something useful.
रॉबर्ट फ्रॉस्ट द्वारा रचित ‘डस्ट ऑफ स्नो’ कविता में कवि कहना चाहता है कि कभी-कभी कुछ क्षण अथवा कार्य बहुत साधारण होते हैं किन्तु बहुत महत्त्व रखते हैं। वे किसी व्यक्ति की मनोदशा (मूड) अथवा जीवन बदल सकते हैं। कौवे ने जिस ढंग से कवि पर बर्फ की फुहार बरसायी उससे कवि को उदासी के विचार छोड़कर प्रसन्न होने और कुछ उपयोगी कार्य करने की प्रेरणा प्राप्त हुई ।

MCQ ( Multiple Choice Questions )

1.Who was sitting on the tree?

1-A cuckoo
2- A sparrow
3-A pigeon
4- A crow
Answer : A crow

2.Name the poet of the above lines.

1- Shelley
2- Robert Frost
3- Wordsworth
4- W.B. Yeats
Answer :Robert Frost

3.Where was the poet standing?

1- Under a hemrock tree
2- Under a peepal tree
3- Under a banyan tree
4- Under a neem tree
Answer :Under a hemrock tree

4.What is a ‘dust of snow’?

1- Particles of plants
2- Particles of clay
3- Particles of snow
4- Particles of sand
Answer :Particles of snow

5.The poet’s mood get changed:

1- When he started running
2- When dust of snow fall on him
3- When started laughing
4- None of the Above
Answer :When dust of snow fall on him

6.Whose part of the day has been saved?

1- Crow’s part of the day
2-Poet’s part of the day
3- Tree’s part of the day
4- None of the Above
Answer :Poet’s part of the day