FIRE AND ICE ( Robert Frost)

The central idea

The central idea of the poem ‘Fire and Ice’ is that there are two ideas about the end of the world. Some people think that the world will end by the fire while some people think that the world will end by ice. The fire stands for desire and ice stands for hatred. The poet supports the idea that the world will end in fire. But he also accepts that ice means hatred is also sufficient to end the world if it has to end a second time.
‘फायर एंड आइस’ कविता का केंद्रीय विचार यह है कि दुनिया के अंत के बारे में दो विचार हैं। कुछ लोग सोचते हैं कि दुनिया आग से खत्म हो जाएगी जबकि कुछ लोग सोचते हैं कि दुनिया बर्फ से खत्म हो जाएगी। आग का अर्थ इच्छा है और बर्फ का अर्थ घृणा है। कवि इस विचार का समर्थन करता है कि दुनिया आग में ख़त्म हो जायेगी। लेकिन उसे यह भी स्वीकार है कि अगर दुनिया को दूसरी बार खत्म करना है तो बर्फ यानी नफरत भी दुनिया को खत्म करने के लिए काफी है।

Short Answer Type Questions (Based on Poem)

Q.1.What is the contradiction among the scholars about the end of this world?
( इस संसार के अंत को लेकर विद्वानों में क्या विरोधाभास है?)
Ans. Some scholars think that the world would end by fire means desire, while the others think that it.
would end by ice means hatred.
( कुछ विद्वान ऐसा सोचते हैं कि संसार अग्नि अर्थात् इच्छा से समाप्त हो जायेगा,जबकि कुछ अन्य ऐसा सोचते हैं
बर्फ़ से ख़त्म होगी यानी नफरत से समाप्त हो जायेगा )
Q.2. Why does the poet hold with those who favour fire ?
(कवि आग का पक्ष लेने वाले लोगों से सहमत क्यों होता हैं?)
or
What does the poet think about the end of the world?
कवि दुनिया के अंत के बारे में क्या सोचता है?
Ans. The poet equates fire with desire. He says that he has tasted desire and he knows that man’s desire for supremacy can ultimately lead to the destruction of this planet. He also means that to fulfil his many desires man exploits natural resources and this will ultimately result in the destruction of this planet.
(कवि अग्नि की तुलना इच्छा से करता है। वह कहता है कि उसने इच्छा को परखा है और वह जानता है कि यही अन्त में इस ग्रह (पृथ्वी) के विनाश का कारण बनेगा। उसके कहने का तात्पर्य यह भी है कि मानव प्राकृतिक स्रोतों का दोहन करता है ताकि उसकी अनेक इच्छाओं की पूर्ति हो सके और यही अन्त में इस ग्रह के विनाश का कारण बनेगा।)

Read the given extract and choose the correct option to answer the following questions.

Some say the world will end in fire
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favour fire.
कुछ लोग कहते हैं कि संसार आग से नष्ट होगा, कुछ कहते हैं कि बर्फ से नष्ट होगा। लेकिन मेरी इच्छा यह है और मैं उन लोगों का समर्थन करूँ जो कहते हैं कि संसार आग से नष्ट होगा ।
But if, it had to perish twice
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great,
And would suffice.
लेकिन अगर मुझे दो बार मरने का मौका मिल जाता तो मेरे विचार से मैं जानता कि संसार में इतनी नफरत है कि संसार का अन्त बर्फ से होना भी महान है और वह पर्याप्त होगा ।

MCQ ( Multiple Choice Questions )

1.Who is the speaker in the above lines?

1-A teacher
2- The poet
3-A leader
4- A boy
Answer : A crow

2.What do you mean by hold here ?

1-sky
2-support
3-desire
4- comfort
Answer : support

3.Some people say that the world will end in …………….

1-water
2-smoke
3-fire
4- sea
Answer : fire

4.In the speaker ‘s opinion the world will end in ……………

1-ice
2-fire
3-both ice and fire
4- neither ice , nor fire
Answer :both ice and fire

5.“Name the poetic used in the line ” To say that for destruction ice is also great”

1-Meataphor
2-Imagery
3-Ailiteration
4- Oxymoron
Answer :Imagery

6.The word ice symbolises for :

1-cold
2-love
3-hate
4- snow
Answer :hate